Vad är Henna? | Henna Color Lab® – Henna Hair Dye

Det snabba &Enkla

Henna (Lawsonia Inermis) är en blommande växt.

Hennaväxtens blad innehåller ett naturligt och mycket effektivt färgpigment: Lawsone.
Detta orange/röda färgämne frigörs när bladen krossas. Torkning, malning och siktning av Hennabladen till ett fint pulver maximerar frisättningen av pigmentet (Lawsone).

Den pulveriserade hennaen aktiveras med luft och vatten. Efter att ha blandat till en pasta kan du applicera direkt på ditt hår eller din hud för naturlig, supereffektiv färgning. Henna tatuerar tillfälligt kroppen och färgar håret permanent.

Lawsones färgmolekyler färgar faktiskt håret och huden genom att på ett säkert sätt binda till deras proteinmolekyler. De mörknar när de absorberas djupare in i håret och huden (binder sig till ytterligare proteiner). Färgen når sitt maximum efter cirka 48 timmar och kan naturligtvis hålla i flera veckor. Det är ganska häftigt – det är inte konstigt att Henna har använts för hår & och kropp i tusentals år – bevis på kosmetisk användning har hittats från det gamla Egypten till Persien och Romarriket.
Denna underbara buske växer i de tropiska och subtropiska zonerna i Afrika, södra Asien och norra Australasien. Henna trivs precis utanför deras ökenområden. Och den bästa kvaliteten på Henna, känd för sin färgrikedom och innehållets renhet, odlas och skördas i nordvästra Indien.

Den långa &detaljerade

c/o Wikipedia 2013: Henna (Lawsonia inermis), även kallad hennaträd, är en blommande växt som sedan antiken använts för att färga hud, hår, naglar, läder och ull. Namnet används också för färgpreparat som härrör från växten och för konsten att göra tillfälliga tatueringar baserade på dessa färgämnen. Dessutom används namnet felaktigt för andra hud- och hårfärgningar, t.ex. svart henna eller neutral henna, som inte kommer från växten.

Små Lawsonia inermis Växt

Den engelska benämningen ”henna” kommer från det arabiska حِنَّاء (ALA-LC: ḥinnāʾ) eller i vardagligt tal حنا, som uttalas löst /ħinna/. Henna är en hög buske eller ett litet träd, 2,6 m högt. Den är kahl, flerväxande och flerväxande med taggiga grenar. Bladen är motsatta, hela, kala, underliggande, elliptiska och brett lansettlika (1,5-5,0 cm x 0,5-2 cm), spetsiga, med nedtryckta ådror på ryggytan. Hennablommor har fyra sepalblad och ett 2 mm stort blomkorgsrör med 3 mm utbredda lober. Kronbladen är avviga, vita eller röda ståndare sitter parvis på kanten av blomklocksröret. Äggstocken är fyrcellig, stilen är upp till 5 mm lång och upprätt. Frukterna är små, brunaktiga kapslar, 4-8 mm i diameter, med 32-49 frön per frukt, och öppnas oregelbundet i fyra klyftor.

Hennaväxten är inhemsk i tropiska och subtropiska områden i Afrika, södra Asien och norra Australasien i halvtorra zoner. Hennas inhemska zon är den tropiska savannen och den tropiska torra zonen, på latituder mellan 15° och 25° N och S från Afrika till västra Stillahavsstranden, och ger högst färgämnesinnehåll vid temperaturer mellan 35 °C och 45 °C. Under nederbördsintervallerna växer växten snabbt och ger nya skott, varefter tillväxten avtar. Bladen gulnar gradvis och faller under långvariga torra eller kalla perioder. Den trivs inte när minimitemperaturen är lägre än 11 °C. Temperaturer under 5 °C dödar hennaplantan. Henna odlas kommersiellt i Marocko, Algeriet, Jemen, Tunisien, Libyen, Saudiarabien, Egypten, Indien, Irak, Iran, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan, Turkiet, Somalia och Sudan. För närvarande är Pali-distriktet i Rajasthan det mest odlade hennaproduktionsområdet i Indien, med över 100 hennaförädlare verksamma i Sojat City.

Ancient Henna Practice: Kroppskonst

Henna har använts sedan bronsåldern för att färga hud (inklusive kroppskonst), hår, naglar, läder, silke och ull. I flera delar av världen används den traditionellt vid olika festivaler och firanden. Henna som hårfärgningsmedel omnämns i indiska domstolsprotokoll runt 400 e.Kr., i Rom under Romarriket och i Spanien under Convivencia. I de medicinska texterna i Ebers papyrus (1500-talet f.Kr., Egypten) och av Ibn Qayyim al-Jawziyya (1300-talet f.Kr., Syrien och Egypten) anges henna som en medicinalväxt. I Marocko färgas och utsmyckas ull med henna, liksom trumskallar och andra lädervaror.
Användning av henna för kroppskonst har nyligen fått en renässans tack vare förbättringar av odling, bearbetning och utvandring av människor från de traditionella hennaanvändande regionerna.
För hudfärgning placeras en pasta av malen henna (antingen framställd av ett torkat pulver eller av färska malda blad) i kontakt med huden från några timmar till över natten. Hennafärgningar kan hålla i några dagar till en månad beroende på pastans kvalitet, den individuella hudtypen och hur länge pastan får sitta kvar på huden.
Henna fungerar också som ett svampbekämpningsmedel och konserveringsmedel för läder och tyg.
Hennablommor har använts för att skapa parfym sedan urminnes tider, och hennaparfym är på väg att återuppstå. Henna stöter bort vissa skadeinsekter och mögel. Hennas färgande egenskaper beror på lawson, en vinröd organisk förening som har en affinitet för att binda sig till protein. Lawson är främst koncentrerat i bladen, särskilt i bladens bladskaft. Lawsonhalten i bladen är negativt korrelerad med antalet frön i frukterna.

Hårfärgningsmedel:
Henna har använts som kosmetiskt hårfärgningsmedel i 6 000 år. I det gamla Egypten är det känt att Kleopatra och Nefertiti använde det. Det var vanligt förekommande under många århundraden i områden i Indien, Mellanöstern och Afrika. i Europa var henna populärt bland kvinnor med anknytning till den estetiska rörelsen och de pre-rafaelitiska konstnärerna i England på 1800-talet. Modet för orientalism ledde till att unga kvinnor med bohemisk läggning började färga sitt hår med henna. Dante Gabriel Rosettis hustru och musa, Elizabeth Siddal, hade naturligt ljusrött hår. I motsats till den kulturella traditionen i Storbritannien som ansåg att rött hår var oattraktivt, ”fetischiserade” pre-rafaeliterna rött hår. Siddal porträtterades av Rosetti i många målningar som betonade hennes flödande röda hår. de andra prerafaeliterna, däribland Frederic Leighton, Evelyn de Morgan, Anthony Frederick Augustus Sandys, och franska målare som Gaston Bussière tillskrivs ibland det faktum att de populariserade användningen av henna i Europa i slutet av 1800-talet. Den parisiska kurtisanen Cora Pearl kallades ofta La Lune Rousse (den röda månen) eftersom hon färgade sitt hår rött. I sina memoarer berättar hon om en händelse då hon färgade pälsen på sin hund för att matcha sitt eget hår. På 1950-talet populariserade Lucille Ball ”henna rinse” som hennes karaktär, Lucy Ricardo, kallade det i tv-programmet I Love Lucy. Det blev populärt bland ungdomar på 1960-talet genom ett växande intresse för österländska kulturer.

Muslimer använder också henna som färgämne för sitt hår och för männens skägg – enligt traditionen från deras profet Muhammed, som brukade färga sitt skägg med henna. Det anses vara en ”sunnah” och liknar något lyckligt/godt. I en berättelse av honom uppmuntrade han muslimska kvinnor att färga sina naglar med henna så att deras händer kan särskiljas som feminina & från en mans händer. Därför ser man denna tradition i stor utsträckning i Mellanöstern och Afrika där kvinnor applicerar henna på sina finger- och tånaglar samt på sina händer.

Cleopatra VII
(Kleopatra-VII.-).Altes-Museum-Berlin1)
Regelbundet färgat hår med Henna

I dag:
Kommersiellt förpackad henna, avsedd att användas som kosmetisk hårfärgningsfärg, finns tillgänglig i många länder och är numera populär i Indien, liksom i Mellanöstern, Europa, Australien, Kanada och USA. Färgen som blir resultatet av färgning med henna kan falla in i ett brett spektrum, från rödbrunt, till orange, till djupt vinrött, kastanjebrunt eller djupt blåsvart. För att uppnå en färg som är mer brun eller svart måste användaren använda indigo hårfärgningsmedel samt henna. Henna appliceras först för att täcka håret. När det är torrt används indigofärgen. Följande faktorer avgör vilken hårfärg som blir resultatet av att använda henna:
– Användarens ursprungliga hårfärg
– Hennaens färskhet
– Hennaens ursprungsregion
– Hur lång tid henna lämnas på håret för att bearbetas
– Om henna förblir våt på håret eller tillåts torka
– Hur mycket värme som behålls på huvudet under färgningsprocessen
I denna form blandas henna i allmänhet med örter och parfymer under tillverkningen för att ge den en behaglig doft. Den förbereds för användning på ungefär samma sätt som den förbereds för kroppskonst: den säljs vanligtvis i blockform och används i den mängd som krävs för den önskade nyansen av rött, brunt eller svart. Detta varierar beroende på användarens naturliga hårfärg. Henna rivs i en behållare som inte är av metall (metall kan interagera kemiskt med henna och förstöra färgämnet), t.ex. en glasskål. Sedan tillsätts varmt vatten och blandningen rörs om med ett verktyg som inte är av metall, t.ex. en spatel. När hennaen har lösts upp sprids den på rent, torrt hår. Håret bör sedan täckas med plastfolie för engångsbruk för att hålla kvar värmen och fukten, som hjälper färgämnet att aktiveras. Eftersom henna som droppar kommer att färga hud eller kläder, lägger många användare sedan en mörk handduk eller en duschmössa över plasten. Henna behöver vanligtvis minst fyra timmars behandlingstid innan den tvättas ur. När håret väl är färgat med henna kommer färgen gradvis att blekna, men det kommer att ske långsamt. Innehållskälla för ”Den långa & Detaljerad”: Wikipedia, 2013

Fördelar med henna:

Hårfärgning med henna: Naturligt, försiktigt färgar håret. Stärker hårstrået. Avgiftar hårsäckarna. Vårdar hårbotten. Bekämpar mjäll.

Hennas pigment, lawsone, vandrar gradvis in i hårstrået medan det fixeras och binder sig naturligt & försiktigt till keratinet (protein) i ditt hår. Det kommer faktiskt att bibehålla dina nuvarande naturliga höjdpunkter och undertoner. Henna smälter in i, täcker inte artificiellt, dina befintliga hårfärgsvariationer. Färgen ser helt naturlig ut – aldrig ”kakig” och artificiell som traditionella kemiskt baserade hårfärger.

Henna vårdar och reparerar håret samtidigt som det färgas under behandlingen (1-2 timmar+). Till skillnad från konstgjorda glidande leave-in-balsam fungerar henna från hårbotten och uppåt. Konditioneringseffekterna är den totala processen av tillämpningen: hennapastan avgiftar hårbotten och hårrötterna (antibakteriell & svamp); lawsonpigmentet omstrukturerar hårproteinerna på ett positivt sätt; hårets nagelbandsskikt slätas ut och lägger sig platt, vilket ger glans; och sköljningen av den torra pastan extraherar naturligt hårrester (föroreningar, stylingprodukter osv.).) när den sköljs ut som en lermask för ansiktet… bara en naturlig, tidsbeprövad, superkombination.

Våra produkter är formulerade med ren henna av premiumkvalitet för kroppskonst och en egen blandning av indiska & örter från Mellanöstern. Individuellt har de använts i tusentals år i öst och regelbundet blandas tillsammans för att bilda underbara hårfärgningar & hårkonditioneringsbehandlingar. Indiska kvinnor gör regelbundet henna applicering till en dagslång övning med familj och vänner. De gör henna i håret, lagar mat och underhåller; det är en händelse – vissa sover till och med 8+ timmar i sin henna-hårinpackning.

Det är 100 % säkert: Du kan färga ditt hår rött (Pure Henna) på måndag, färga det brunt (Dark Brown Henna Blend) på onsdag och sedan svart (Natural Black Henna Blend) på fredag. Färgdjup och behandlingseffekter förbättras bara med ytterligare tillämpningar – gör det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.