Migrujące populacje – The Center for Conservation Biology

Migrujące populacje orła przedniego

Obszary koncentracji orła przedniego (oznaczone żółtym kreskowaniem) w Zatoce Chesapeake.

Obszary koncentracji orła przedniego to miejsca, w których orły gromadzą się w liczbie znacznie przewyższającej liczbę lokalnych par lęgowych i ich potomstwa, i w których znajduje się od jednej do kilku wspólnych grzęd. Ze względu na status Zatoki Chesapeake jako letniego i zimowego miejsca docelowego dla migrantów, na obszarach koncentracji może występować złożona mieszanka osobników w różnym wieku i z różnych populacji. Na przykład w miesiącach letnich na obszarach koncentracji mogą występować osobniki dorosłe, podrosłe i młode roczniaki z populacji w Zatoce Chesapeake (niektóre z nich mogą opuścić swoje terytoria po rozmnożeniu, aby przenieść się na obszary koncentracji) oraz z południowego wschodu. Podobnie na obszarach koncentracji zimowej mogą występować ptaki nielęgowe z Zatoki Chesapeake oraz zarówno ptaki reprodukcyjne, jak i nielęgowe z północnego wschodu. Z powodu tej mieszanki trudno jest określić, ile ptaków przemieszcza się do Zatoki z odległych populacji źródłowych. Dodatkowym problemem jest to, że nie określono ostatecznie czasu przebywania/obrotów ptaków w obrębie obszarów koncentracji. Z tego powodu nie można wywnioskować, jak wiele różnych osobników może wykorzystywać poszczególne obszary koncentracji w dłuższym okresie czasu.

Letnie obszary koncentracji

Migracja na północ orłów przednich z Florydy do Zatoki Chesapeake została po raz pierwszy udokumentowana podczas przeglądu opasek z lat 40. przez Broleya (1947). Broley wykazał, że młode ptaki opatrzone na Florydzie jako pisklęta migrowały na północ wzdłuż wybrzeża do środkowego Atlantyku (lub w kilku przypadkach dalej na północ). Definitywne potwierdzenie tych wczesnych ustaleń uzyskali w ostatnich latach Millsap et al. (2002), którzy wykorzystali telemetrię satelitarną do śledzenia 57 młodych orłów z Florydy na ich letnie terytoria. Prawie 50% z tych ptaków spędziło lato w Zatoce Chesapeake lub na wybrzeżu Karoliny Północnej. Ptaki powróciły na Florydę na miesiące zimowe i założyły terytoria zimowe. Jaka część populacji południowo-wschodnich (poza Florydą) migruje do Zatoki na lato jest obecnie nieznana. Obserwacje ptaków w obrębie kilku z tych obszarów koncentracji sugerują, że migranci wykorzystują Zatokę nie tylko jako żerowisko, ale także jako teren do roztopów, co sugeruje, że Zatoka odgrywa ważną rolę w ich cyklu rocznym.

Based on band returns and direct observations, Broley (1947) estimated that birds begin to leave Florida in April. Szacunek ten był zgodny z danymi telemetrycznymi uzyskanymi przez Millsap et al. (2002). Migrujące orły wydają się przemieszczać do Zatoki na początku lub w połowie maja. Wykorzystanie obszarów koncentracji zaczyna wzrastać w tym okresie i osiąga szczyt między połową czerwca a połową lipca (Watts i Byrd, niepublikowane dane dla dolnej części zatoki). W większości lat liczba osobników maleje w obszarach koncentracji od połowy lipca do końca września (Watts i Byrd, niepublikowane dane dla zatoki dolnej). Czas przemieszczania się poza zatokę jest zgodny z szacunkami Broleya (1947), który na podstawie odzyskanych opasek ustalił, kiedy ptaki wracają na Florydę. Dorosłe i pod dorosłe osobniki wykazują różne harmonogramy migracji i wydają się mieć różne okresy pobytu w zatoce. Ptaki, które wprowadzają się do zatoki w maju, to głównie osobniki podrosłe. Za tymi ptakami podążają osobniki dorosłe, tak że stosunek osobników dorosłych do podrosłych zwiększa się we wczesnym lecie i ostatecznie osiąga stosunek ok. 1:1 w okresie szczytowym. Stosunek wiekowy przesuwa się z powrotem w kierunku subadultur przez wczesną jesień. Taken together, these patterns suggest that adults enter the Bay later and stay for a shorter period of time compared to sub-adults.

In general, use of summer concentration areas has not been monitored as intensively as the breeding population. Szczytowe liczenia ptaków wykorzystujących obszar koncentracji w górnym biegu rzeki James wzrosły pięciokrotnie w latach 1982-1991 (Watts i Byrd 1999). Ten poziom wzrostu jest ogólnie spójny ze wzrostem populacji, co do których uważa się, że wykorzystują zatokę w okresie letnim. Łącznie letnie obszary koncentracji w dolnej części Zatoki Chesapeake w Wirginii zasiedla co najmniej 1 200 ptaków. Ta złożona liczba opiera się na szczytowych szacunkach orłów przednich w obszarach koncentracji w połowie lat 90-tych, pochodzących z badań na linii brzegowej. Szczytowe liczenia obejmują: James River (450), górny bieg rzeki Rappahannock (320) i górny bieg rzeki Potomac (500+). Ile całkowitych ptaków może przechodzić przez te obszary w miesiącach letnich lub jaka część ptaków pochodzi z odległych populacji jest nieznana.

Obszary koncentracji zimowej

Orły przednie z północno-wschodniej Kanady i Stanów Zjednoczonych migrują na południe do Zatoki Chesapeake i Wirginii podczas późnej jesieni i wczesnej zimy (Stewart i Robbins 1958, McCollough 1986, Byrd et al. 1990). Ptaki te najwyraźniej przemieszczają się na południe przed zamarznięciem dużych zbiorników wodnych na północnych szerokościach geograficznych, a ich pojawienie się w Zatoce zbiega się z przemieszczaniem się ptactwa wodnego na ten obszar. Liczebność ptaków wzrasta w listopadzie i grudniu, osiągając zwykle szczyt w styczniu. Uważa się, że większość północnych ptaków przemieszcza się na północ poza Zatokę do końca marca.

Podobnie jak w przypadku letnich obszarów koncentracji, zimowe obszary koncentracji w Zatoce Chesapeake nie były monitorowane z taką samą intensywnością jak populacja lęgowa. Jednak od początku lat 80. w Wirginii w wybranych obszarach koncentracji prowadzone są badania śródzimowe. W latach 1997-2000 liczba ptaków na obszarach pobierania próbek w Wirginii rosła w tempie 4,5% rocznie (Steenhof et al. 2002). Wskaźnik ten jest znacznie niższy od wskaźnika odnotowanego dla spodziewanych populacji źródłowych. Jednakże, niektóre konkretne miejsca wykazały znacznie wyższy wzrost wykorzystania niż ogólna średnia stanowa (np. Portlock 1994).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.