Co to jest Henna? | Henna Color Lab® – Henna farba do włosów

THE QUICK & SIMPLE

Henna (Lawsonia Inermis) jest kwitnącą rośliną.

Liście rośliny Henna zawierają naturalny i bardzo skuteczny pigment koloryzujący: Lawsone.
Ten pomarańczowy/czerwony barwnik uwalnia się w miarę zgniatania liści. Suszenie, mielenie i przesiewanie liści Henny na drobny proszek maksymalizuje uwalnianie pigmentu (Lawsone).

Sproszkowana henna uaktywnia się pod wpływem powietrza i wody. Po zmieszaniu do postaci pasty, możesz stosować ją bezpośrednio na włosy lub skórę, aby uzyskać naturalny, super skuteczny efekt koloryzacji. Henna tymczasowo tatuuje ciało i trwale barwi włosy.

Cząsteczki barwnika Lawsone faktycznie barwią włosy i skórę poprzez bezpieczne wiązanie się z ich cząsteczkami białka. Ciemnieją one w miarę jak wchłaniają się głębiej we włosy i skórę (wiążą się z dodatkowymi białkami). Kolor osiąga maksimum po około 48 godzinach i może naturalnie utrzymywać się przez kilka tygodni. Całkiem niesamowite rzeczy – nic dziwnego, że Henna została zaufana dla włosów & ciała przez tysiące lat – dowody użycia kosmetycznego znalezione od starożytnego Egiptu do Persji do Imperium Rzymskiego.
Ten cudowny krzew rośnie w tropikalnych i subtropikalnych strefach Afryki, południowej Azji i północnej Australazji. Henna rozwija się tuż za ich pustynnymi regionami. Henna najlepszej jakości, znana z bogactwa kolorów i czystości treści, jest uprawiana i zbierana w północno-zachodnich Indiach.

DŁUGI &ZNACZENIE

c/o Wikipedia 2013: Henna (Lawsonia inermis), zwana też drzewem henny to roślina kwitnąca stosowana od starożytności do barwienia skóry, włosów, paznokci, skóry i wełny. Nazwa ta jest również używana dla preparatów barwiących otrzymywanych z tej rośliny oraz dla sztuki tymczasowego tatuażu opartej na tych barwnikach. Dodatkowo nazwa ta jest nadużywana w odniesieniu do innych barwników do skóry i włosów, takich jak czarna henna lub neutralna henna, które nie pochodzą z tej rośliny.

Small Lawsonia inermis Roślina

Angielska nazwa „henna” pochodzi od arabskiego حِنَّاء (ALA-LC: ḥinnāʾ) lub potocznie حنا, luźno wymawianego /ħinna/. Henna jest wysokim krzewem lub małym drzewem o wysokości 2,6 m. Jest bezlistny, wielogałęziowy, z rozgałęzieniami zakończonymi kolcami. Liście naprzeciwległe, całobrzegie, bezbarwne, podessane, eliptyczne i szeroko lancetowate (1,5-5,0 cm x 0,5-2 cm), ostro zakończone, z wgłębionymi żyłkami na powierzchni grzbietowej. Kwiaty henny mają cztery działki i 2 mm rurkę kielicha z 3 mm rozpostartymi płatkami. Płatki są jajowate, pręciki białe lub czerwone, umieszczone parami na brzegu kielicha. Zalążnia jest czterokomórkowa, słupek do 5 mm długości, wzniesiony. Owoce to małe, brązowawe kapsułki, o średnicy 4-8 mm, z 32-49 nasionami w owocu, otwierające się nieregularnie na cztery rozłamy.

Roślina henna pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych regionów Afryki, południowej Azji i północnej Australazji w strefach półpustynnych. Rodzimym obszarem występowania henny jest tropikalna sawanna i tropikalna strefa sucha, na szerokościach geograficznych pomiędzy 15° a 25° N i S od Afryki do zachodniego brzegu Pacyfiku, a najwyższą zawartość barwnika wytwarza w temperaturach pomiędzy 35 °C a 45 °C. Na początku okresów opadów roślina szybko rośnie, wypuszczając nowe pędy, a następnie jej wzrost spowalnia się. W dłuższych okresach suszy lub chłodu liście stopniowo żółkną i opadają. Roślina nie rozwija się w temperaturach minimalnych poniżej 11 °C. Temperatury poniżej 5 °C powodują śmierć henny. Henna jest uprawiana komercyjnie w Maroku, Algierii, Jemenie, Tunezji, Libii, Arabii Saudyjskiej, Egipcie, Indiach, Iraku, Iranie, Pakistanie, Bangladeszu, Afganistanie, Turcji, Somalii i Sudanie. Obecnie okręg Pali w Radżastanie jest najbardziej intensywnie uprawianym obszarem produkcji henny w Indiach, z ponad 100 przetwórcami henny działającymi w mieście Sojat.

Praktyka starożytnej henny: Body Art

Henna była używana od epoki brązu do barwienia skóry (w tym body art), włosów, paznokci, skóry, jedwabiu i wełny. W wielu częściach świata jest ona tradycyjnie używana podczas różnych festiwali i uroczystości. Wzmianki o hennie jako farbie do włosów pojawiają się w indyjskich zapiskach sądowych około 400 r. n.e., w Rzymie w czasach Cesarstwa Rzymskiego oraz w Hiszpanii w okresie Convivencia. W tekstach medycznych Ebers Papyrus (Egipt, XVI w. p.n.e.) i Ibn Qayyim al-Jawziyya (Syria i Egipt, XIV w. n.e.) henna została wymieniona jako zioło lecznicze. W Maroku wełna jest barwiona i ozdabiana henną, podobnie jak główki bębnów i inne wyroby skórzane.
Użycie henny do ozdabiania ciała przeżywa ostatnio renesans dzięki udoskonaleniom w uprawie, przetwarzaniu i emigracji ludzi z regionów tradycyjnie używających henny.Do barwienia skóry, pasta z mielonej henny (przygotowana z suszonego proszku lub ze świeżych zmielonych liści) jest umieszczana w kontakcie ze skórą od kilku godzin do nocy. Plamy z henny mogą utrzymywać się od kilku dni do miesiąca, w zależności od jakości pasty, indywidualnego rodzaju skóry i czasu, jaki pozwala się jej pozostać na skórze.
Henna działa również jako środek przeciwgrzybiczy i konserwujący skórę i tkaniny.
Kwiaty henny były używane do tworzenia perfum od czasów starożytnych, a perfumy z henny przeżywają swój renesans. Henna odpycha niektóre szkodniki i pleśń. Właściwości barwiące henny wynikają z obecności lawsone, bordowego związku organicznego, który ma powinowactwo do łączenia się z białkami. Lawsone jest skoncentrowany przede wszystkim w liściach, zwłaszcza w ogonkach liściowych. Zawartość lawsone w liściach jest ujemnie skorelowana z liczbą nasion w owocach.

Farba do włosów:
Henna była używana jako barwnik kosmetyczny do włosów przez 6,000 lat. W starożytnym Egipcie, Kleopatra i Nefertiti były znane, aby go używać. Była powszechnie stosowana przez wiele wieków na obszarach Indii, Bliskiego Wschodu i Afryki.W Europie henna była popularna wśród kobiet związanych z ruchem estetycznym i artystami prerafaelitami z Anglii w latach 1800. Moda na orientalizm doprowadziła młode kobiety o skłonnościach bohemy do rozpoczęcia barwienia włosów henną. Żona i muza Dantego Gabriela Rosettiego, Elizabeth Siddal, miała naturalnie jasnoczerwone włosy. W przeciwieństwie do brytyjskiej tradycji kulturowej, która uważała rude włosy za nieatrakcyjne, Prerafaelici „fetyszyzowali” rude włosy. Inni prerafaelici, w tym Frederic Leighton, Evelyn de Morgan, Anthony Frederick Augustus Sandys oraz francuscy malarze, tacy jak Gaston Bussière, czasem przypisują sobie zasługę w popularyzacji henny w Europie pod koniec XIX wieku. Paryska kurtyzana Cora Pearl była często nazywana La Lune Rousse (czerwony księżyc) z powodu farbowania włosów na czerwono. W swoich wspomnieniach wspomina incydent, kiedy ufarbowała sierść swojego psa, aby pasowała do jej własnych włosów. W latach 50. Lucille Ball spopularyzowała „płukankę z henny”, jak nazywała ją jej bohaterka, Lucy Ricardo, w programie telewizyjnym „Kocham Lucy”. To zyskał popularność wśród młodych ludzi w 1960 roku poprzez rosnące zainteresowanie w kulturach wschodnich.

Muzułmanie również użyć henny jako barwnik do włosów i na brody mężczyzn-naśladując tradycję ich proroka Mahometa, który użył do barwienia jego brodę z henną. Jest to uważane za „sunnę” i kojarzy się z czymś szczęśliwym/dobrym. W jednej narracji przez niego, zachęcał kobiety muzułmańskie do farbowania paznokci z henną tak ich ręce mogą być odróżnione jako kobiece & od rąk mężczyzny. Stąd zobaczysz tę tradycję bardzo na Bliskim Wschodzie i w Afryce, gdzie kobiety stosują hennę na paznokcie palców u rąk i nóg, jak również na dłonie.

Kleopatra VII
(Kleopatra-VII.-.Altes-Museum-Berlin1)
Regularnie farbowane włosy henną

Dzisiaj:
Komercyjnie pakowana henna, przeznaczona do użytku jako kosmetyczna farba do włosów, jest dostępna w wielu krajach, a obecnie jest popularna w Indiach, a także na Bliskim Wschodzie, w Europie, Australii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Kolor, który powstaje w wyniku farbowania henną może należeć do szerokiego spektrum, od kasztanowego, przez pomarańczowy, do głębokiego burgundu, kasztanowego brązu lub głębokiego niebiesko-czarnego. Aby uzyskać kolor bardziej brązowy lub czarny, oprócz henny należy użyć farby do włosów indygo. Najpierw nakłada się hennę, aby pokryć włosy. Po wyschnięciu, stosuje się indygo. Następujące czynniki określają kolor włosów, który wynika z zastosowania henny:
– oryginalny kolor włosów użytkownika
– świeżość henny
– region pochodzenia henny
– ilość czasu pozostawienia henny na włosach w celu przetworzenia
– czy pozostaje ona mokra na włosach, czy też pozwala się jej wyschnąć
– ilość ciepła zatrzymanego na głowie podczas procesu farbowania
W tej formie jest ona zazwyczaj mieszana z ziołami i perfumami podczas produkcji, aby nadać jej przyjemny zapach. Jest on przygotowany do użycia w taki sam sposób, w jaki jest przygotowany dla sztuki ciała: jest zwykle sprzedawany w postaci bloków i jest używany w ilości wymaganej do uzyskania pożądanego odcienia czerwieni, brązu lub czerni. Zależy to od naturalnego koloru włosów użytkownika. Henna jest starta do niemetalowego pojemnika (metal może wchodzić w interakcje chemiczne z henną i niszczyć barwnik), takiego jak szklana miska. Następnie dodaje się do niej gorącą wodę, a mieszaninę miesza się niemetalowym narzędziem, np. szpatułką. Po rozpuszczeniu, hennę rozprowadza się na czystych, suchych włosach. Włosy należy następnie przykryć jednorazową folią, aby zatrzymać ciepło i wilgoć, które pomagają w aktywacji barwnika. Ponieważ henna, która kapie, zabarwi skórę lub ubranie, wielu użytkowników nakłada na folię ciemny ręcznik lub czepek pod prysznic. Zazwyczaj henna wymaga co najmniej czterech godzin czasu przetwarzania, zanim zostanie wypłukana. Gdy włosy są farbowane henną, kolor będzie stopniowo blaknąć, ale będzie to robić powoli. Content Source For „The Long & Detailed”: Wikipedia, 2013

BENEFITS OF HENNA:

Henna Hair Dye: Naturalnie, Delikatnie Koloryzuje Włosy. Wzmacnia trzon włosa. Detoksykuje mieszki włosowe. Warunkuje skórę głowy. Fights Dandruff.

Henna’s pigment, lawsone, stopniowo migruje do trzonu włosa podczas ustawiania i będzie naturalnie & delikatnie wiąże się z keratyną (białka) we włosach. To będzie rzeczywiście utrzymać swoje obecne naturalne pasemka i podtekstów. Henna łączy się z Twoimi włosami, a nie sztucznie je pokrywa. Kolor wydaje się całkowicie naturalny-nigdy „ciastowaty” i sztuczny jak tradycyjne farby do włosów na bazie chemii.

Henna będzie kondycjonować i naprawiać włosy podczas koloryzacji w trakcie zabiegu (1-2 godziny+). W przeciwieństwie do sztucznych slick-coating leave-in odżywek, henna działa od skóry głowy w górę. Efekty kondycjonowania to całkowity proces aplikacji: pasta z henny detoksykuje skórę głowy i korzenie (antybakteryjne & grzybicze); pigment lawsone pozytywnie restrukturyzuje białka włosów; warstwa otoczki włosa wygładza się i leży płasko dodając blasku; a spłukiwanie suchej pasty naturalnie usuwa pozostałości włosów (zanieczyszczenia, produkty do stylizacji, itp.) jak to wymywa się-jak maska błotna twarzy … tylko naturalne, czas-sprawdzone, super combo.

Nasze produkty są sformułowane z Premium czystej jakości henny sztuki ciała i zastrzeżonej mieszanki indyjskich & Bliskiego Wschodu ziół. Indywidualnie, zostały one wykorzystane przez tysiące lat na Wschodzie i regularnie mieszane razem, aby utworzyć wspaniałe farby do włosów & zabiegi kondycjonowania włosów. Indian kobiety regularnie zrobić henna zastosowanie dzień długi praktyki z rodziną i przyjaciółmi. Będą henna-up swoje włosy, zrobić jedzenie, i rozrywki; to wydarzenie, niektóre nawet spać 8 + godzin w ich henna-włosy wrap.

To 100% Safe: Możesz farbować włosy na czerwono (Pure Henna) w poniedziałek, a następnie farbować je na brązowo (Dark Brown Henna Blend) w środę, a następnie na czarno (Natural Black Henna Blend) w piątek. Głębia koloru i efekty leczenia poprawiają się wraz z kolejnymi aplikacjami – zrób to!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.