Wat is Henna? | Henna Color Lab® – Henna Hair Dye

DE SNELLE & EENVOUDIG

Henna (Lawsonia Inermis) is een bloeiende plant.

De bladeren van de Henna plant bevatten een natuurlijk en zeer effectief kleurpigment: Lawsone.
Deze oranje/rode kleurstof komt vrij als de bladeren worden gekneusd. Het drogen, malen en zeven van de Henna bladeren tot een fijn poeder maximaliseert het vrijkomen van het pigment (Lawsone).

De gepoederde henna zal activeren met lucht en water. Na het mengen tot een pasta, kunt u direct op uw haar of huid aanbrengen voor een natuurlijke, super-effectieve kleuring. Henna tatoeëert tijdelijk het lichaam, en kleurt permanent het haar.

De henna kleurstofmoleculen kleuren daadwerkelijk het haar en de huid door zich veilig aan hun eiwitmoleculen te binden. Zij worden donkerder naarmate zij dieper in het haar en de huid worden opgenomen (zich aan extra proteïnen binden). De kleur bereikt zijn maximum in ongeveer 48 uur en kan natuurlijk weken aanhouden. Geen wonder dat Henna al duizenden jaren wordt gebruikt voor het haar &lichaam – bewijzen van cosmetisch gebruik zijn gevonden in het oude Egypte, Perzië en het Romeinse Rijk.
Deze wonderstruik groeit in de tropische en subtropische zones van Afrika, Zuid-Azië en Noord-Australië. Henna gedijt net buiten hun woestijngebieden. En de beste kwaliteit Henna, bekend om zijn kleurenrijkdom en zuiverheid van de inhoud, wordt geteeld en geoogst in Noordwest-India.

Het langste & gedetailleerd

c/o Wikipedia 2013: Henna (Lawsonia inermis), ook wel henna boom genoemd is een bloeiende plant die sinds de oudheid wordt gebruikt voor het verven van huid, haar, vingernagels, leer en wol. De naam wordt ook gebruikt voor verfpreparaten die van de plant zijn afgeleid, en voor de kunst van het tijdelijk tatoeëren op basis van die verfstoffen. Daarnaast wordt de naam misbruikt voor andere huid- en haarverven, zoals zwarte henna of neutrale henna, die niet van de plant afkomstig zijn.

Kleine Lawsonia inermis Plant

De Engelse naam “henna” komt van het Arabische حِنَّااء (ALA-LC: ḥinnāʾ) of in de volksmond حنا, losjes uitgesproken als /ħinna/. Henna is een hoge struik of kleine boom, 2,6 m hoog. Hij is kaal, meerstammig met doornige vertakkingen. De bladeren zijn tegenoverstaand, gaafrandig, kaalrond, sub-sessiel, elliptisch en breed lancetvormig (1,5-5,0 cm x 0,5-2 cm), toegespitst en aan de dorsale zijde zwak generfd. Henna bloemen hebben vier kelkbladen en een 2 mm kelkbuis met 3 mm gespreide lobben. De kroonbladen zijn omgekeerd eirond, de witte of rode meeldraden staan paarsgewijs op de rand van de kelkbuis. De eierstok is viercellig, de stijl tot 5 mm lang en rechtopstaand. Vruchten zijn kleine, bruinachtige capsules, 4-8 mm in diameter, met 32-49 zaden per vrucht, en openen onregelmatig in vier spleten.

De henna plant is inheems in tropische en subtropische gebieden van Afrika, Zuid-Azië, en noordelijk Australazië in semi-aride zones. De inheemse zone van henna is de tropische savanne en de tropische dorre zone, in breedtegraden tussen 15° en 25° noorder- en zuiderbreedte van Afrika tot de westelijke rand van de Stille Oceaan, en produceert het hoogste kleurstofgehalte bij temperaturen tussen 35 °C en 45 °C. Tijdens het begin van de neerslagperiode groeit de plant snel; hij zet nieuwe scheuten uit, daarna vertraagt de groei. De bladeren vergelen geleidelijk en vallen tijdens langdurige droge of koele perioden. De plant gedijt niet bij minimumtemperaturen van minder dan 11 °C. Temperaturen onder 5 °C doden de henna-plant. Henna wordt commercieel geteeld in Marokko, Algerije, Jemen, Tunesië, Libië, Saudi-Arabië, Egypte, India, Irak, Iran, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan, Turkije, Somalië en Soedan. Momenteel is het Pali-district van Rajasthan het meest gecultiveerde henna-productiegebied in India, met meer dan 100 henna-verwerkers die actief zijn in Sojat City.

De oude Henna-praktijk: Lichaamskunst

Henna wordt al sinds de Bronstijd gebruikt voor het verven van huid (inclusief lichaamskunst), haar, vingernagels, leer, zijde en wol. In verschillende delen van de wereld wordt het traditioneel gebruikt bij diverse festivals en vieringen. Er is sprake van henna als haarkleurstof in Indiase hofdocumenten rond 400 n.C., in Rome tijdens het Romeinse Rijk, en in Spanje tijdens de Convivencia. In de medische teksten van de Ebers Papyrus (16e eeuw v. Chr., Egypte) en van Ibn Qayyim al-Jawziyya (14e eeuw v. Chr., Syrië en Egypte) wordt henna als geneeskrachtig kruid vermeld. In Marokko wordt wol geverfd en versierd met henna, evenals trommelvellen en andere lederwaren.
Het gebruik van henna voor lichaamskunst heeft een recente renaissance beleefd als gevolg van verbeteringen in de teelt, verwerking, en de emigratie van mensen uit de traditionele henna-gebruikende regio’s.Voor het verven van de huid, wordt een pasta van gemalen henna (hetzij bereid uit een gedroogd poeder of van vers gemalen bladeren) in contact gebracht met de huid van een paar uur tot ’s nachts. Henna vlekken kunnen een paar dagen tot een maand blijven, afhankelijk van de kwaliteit van de pasta, het individuele huidtype, en hoe lang de pasta op de huid mag blijven.
Henna werkt ook als een anti-schimmel en een conserveringsmiddel voor leer en doek.
Henna bloemen worden al sinds de oudheid gebruikt om parfum te maken, en henna parfum beleeft een opleving. Henna weert sommige insectenplagen en meeldauw. De kleureigenschappen van henna zijn te danken aan lawsone, een bordeauxrode organische verbinding die een affiniteit heeft om zich te binden met proteïne. Lawsone is vooral geconcentreerd in de bladeren, vooral in de bladstelen. Het gehalte aan lawsone in de bladeren is negatief gecorreleerd met het aantal zaden in de vruchten.

haarkleurstof:
Henna wordt al 6.000 jaar als cosmetische haarkleurstof gebruikt. In het oude Egypte was bekend dat Cleopatra en Nefertiti het gebruikten. In Europa was henna populair bij vrouwen die verbonden waren met de esthetische beweging en de prerafaëlitische kunstenaars in Engeland in de jaren 1800. De mode van het Oriëntalisme bracht jonge vrouwen met een bohemienachtige inslag ertoe hun haar met henna te verven. De vrouw en muze van Dante Gabriel Rosetti, Elizabeth Siddal, had van nature helderrood haar. In tegenstelling tot de culturele traditie in Groot-Brittannië die rood haar als onaantrekkelijk beschouwde, “fetisjeerden” de prerafaëlieten rood haar. Siddal werd door Rosetti geportretteerd in vele schilderijen die haar vloeiende rode haar benadrukten. De andere prerafaëlieten, waaronder Frederic Leighton, Evelyn de Morgan, Anthony Frederick Augustus Sandys, en Franse schilders zoals Gaston Bussière hebben soms het gebruik van henna gepopulariseerd in Europa in de late jaren 1800. De Parijse courtisane Cora Pearl werd vaak La Lune Rousse (de rode maan) genoemd omdat ze haar haar rood verfde. In haar memoires vertelt ze over een voorval waarbij ze de vacht van haar hond verfde zodat die bij haar eigen haar paste. Tegen de jaren 1950 populariseerde Lucille Ball “henna spoeling” zoals haar karakter, Lucy Ricardo, het noemde in de televisieshow I Love Lucy. Het werd populairder onder jongeren in de jaren 1960 door de groeiende belangstelling voor Oosterse culturen.

Moslims gebruiken ook henna als verfstof voor hun haar en voor de baarden van mannen – in navolging van de traditie van hun profeet Mohammed, die vroeger zijn baard met henna verfde. Het wordt beschouwd als een “sunnah” en verwant aan iets fortuinlijks/goeds. In een verhaal van hem moedigde hij moslimvrouwen aan hun nagels met henna te verven, zodat hun handen als vrouwelijk & van de handen van een man kunnen worden onderscheiden. Vandaar dat je deze traditie veel ziet in het Midden-Oosten en Afrika waar vrouwen henna aanbrengen op hun vinger- en teennagels, evenals op hun handen.

Cleopatra VII
(Kleopatra-VII.-Altes-Museum-Berlin1)
Regulier met henna geverfd haar

Heden:
Commercieel verpakte henna, bedoeld voor gebruik als cosmetische haarverf, is in veel landen verkrijgbaar en is nu populair in India, maar ook in het Midden-Oosten, Europa, Australië, Canada en de Verenigde Staten. De kleur die het resultaat is van verven met henna kan in een breed spectrum vallen, van auburn, tot oranje, tot diep bordeaux, kastanjebruin of diep blauw-zwart. Om een kleur te krijgen die meer bruin of zwart is, moet de gebruiker zowel indigo haarverf als henna gebruiken. De henna wordt eerst aangebracht, om het haar te bedekken. Eenmaal droog, wordt de indigo gebruikt. De volgende factoren bepalen de haarkleur die het resultaat is van het gebruik van henna:
– de oorspronkelijke haarkleur van de gebruiker
– versheid van de henna
– streek van herkomst van de henna
– hoeveelheid tijd die de henna op het haar wordt gelaten om te verwerken
– of het nat op het haar blijft, of wordt toegestaan om te drogen
– de hoeveelheid warmte die op het hoofd wordt vastgehouden tijdens het verfproces
In deze vorm wordt het meestal gemengd met kruiden en parfums tijdens de fabricage om het een aangename geur te geven. Het wordt op dezelfde manier voor gebruik klaargemaakt als voor lichaamskunst: het wordt meestal in blokvorm verkocht en gebruikt in de hoeveelheid die nodig is voor de gewenste kleur rood, bruin of zwart. Dit varieert naar gelang van de natuurlijke haarkleur van de gebruiker. De henna wordt geraspt in een niet-metalen recipiënt (metaal kan een chemische interactie met de henna aangaan en de kleurstof ruïneren), zoals een glazen kom. Dan wordt er heet water aan toegevoegd, en het mengsel wordt geroerd met een niet-metalen hulpmiddel zoals een spatel. Eenmaal opgelost, wordt de henna op schoon, droog haar aangebracht. Het haar moet dan bedekt worden met wegwerp plasticfolie om de warmte en het vocht vast te houden, die de kleurstof helpen te activeren. Aangezien de henna die druppelt huid of kleding zal verven, zullen veel gebruikers een donkere handdoek of een douchemuts over het plastic leggen. De henna heeft meestal minstens vier uur verwerkingstijd nodig voordat het wordt uitgewassen. Als het haar eenmaal met henna is geverfd, zal de kleur geleidelijk vervagen, maar dit zal langzaam gebeuren. Inhoudsbron Voor “De Lange & Gedetailleerd”: Wikipedia, 2013

VOORDELEN VAN HENNA:

Henna Haarverf: Kleurt het haar op natuurlijke en zachte wijze. Versterkt de haarschacht. Ontgift de follikels. Conditioneert de hoofdhuid.

Henna’s pigment, lawsone, migreert geleidelijk in de haarschacht tijdens het harden en zal zich op natuurlijke & wijze binden aan de keratine (eiwit) in je haar. Het zal eigenlijk uw huidige natuurlijke hoogtepunten en ondertonen handhaven. Henna versmelt met, en bedekt niet kunstmatig, uw bestaande haarkleur variaties. De kleur ziet er volkomen natuurlijk uit – nooit “cakey” en kunstmatig zoals traditionele chemische haarverf.

Henna zal het haar conditioneren en herstellen terwijl het kleurt tijdens de behandeling (1-2 uur+). In tegenstelling tot kunstmatige slick-coating leave-in conditioners, werkt henna vanaf de hoofdhuid omhoog. De conditionerende effecten zijn het totale proces van de toepassing: de henna pasta ontgift de hoofdhuid en de wortels (anti-bacterieel & schimmel); het lawsone pigment herstructureert positief de haarproteïnen; de schubbenlaag van het haar wordt gladder en ligt plat waardoor glans wordt toegevoegd; en het spoelen van de droge pasta onttrekt op natuurlijke wijze haarresten (vervuiling, stylingproducten, enz.) als het uitgespoeld wordt, zoals een moddermasker voor het gezicht…gewoon een natuurlijke, in de tijd bewezen, super combo.

Onze producten zijn geformuleerd met Premium pure body art kwaliteit henna en een eigen mengsel van Indiase & kruiden uit het Midden-Oosten. Afzonderlijk, zijn ze gebruikt voor duizenden jaren in het Oosten en regelmatig gemengd samen om prachtige haarverf & haar conditionerende behandelingen te vormen. Indiase vrouwen maken van het aanbrengen van henna regelmatig een dagvullende praktijk met familie en vrienden. Zij henna-up hun haar, maken voedsel, en entertainen; het is een evenement-sommigen zelfs slapen 8 + uur in hun henna-haar wrap.

Het is 100% veilig: Je kunt je haar rood kleuren (Pure Henna) op maandag, en het dan bruin verven (Dark Brown Henna Blend) op woensdag, en dan zwart (Natural Black Henna Blend) op vrijdag. De kleurdiepte en de behandelingseffecten verbeteren alleen met extra toepassingen – ga ervoor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.