Mi az a henna? | Henna Color Lab® – Henna hajfesték

GYORSAN &egyszerű

A henna (Lawsonia Inermis) egy virágos növény.

A henna növény levelei természetes és nagyon hatékony színező pigmentet tartalmaznak:
Ez a narancssárga/vörös színezék a levelek összezúzásakor felszabadul. A hennalevelek szárítása, őrlése és finom porrá szitálása maximalizálja a pigment (Lawsone) felszabadulását.

A porított henna levegővel és vízzel aktiválódik. Miután pasztává keverte, közvetlenül a hajára vagy a bőrére kenheti a természetes, szuperhatékony színezéshez. A henna ideiglenesen tetoválja a testet, és tartósan színezi a hajat.

A Lawsone festékmolekulák valóban színezik a hajat és a bőrt azáltal, hogy biztonságosan kötődnek a fehérjemolekulákhoz. Sötétednek, ahogy mélyebben felszívódnak a hajba és a bőrbe (további fehérjékhez kötődnek). A szín kb. 48 óra alatt maximalizálódik, és természetesen hetekig tarthat. Elég félelmetes anyag – nem csoda, hogy a hennában már évezredek óta bíznak a haj & testre – az ókori Egyiptomtól Perzsián át a Római Birodalomig találtak bizonyítékot a kozmetikai használatra.
Ez a csodabokor Afrika, Dél-Ázsia és Észak-Ausztrália trópusi és szubtrópusi övezeteiben nő. A henna éppen a sivatagi régiókon kívül virágzik. A legjobb minőségű, színgazdagságáról és tartalmi tisztaságáról ismert hennát pedig Északnyugat-Indiában termesztik és szedik.

A HENNA Hosszú &DETAILED

c/o Wikipedia 2013: A henna (Lawsonia inermis), más néven hennafa egy virágos növény, amelyet az ókor óta használnak bőr, haj, köröm, bőr és gyapjú festésére. Az elnevezést a növényből származó festékkészítményekre és az ezeken a festékeken alapuló ideiglenes tetoválás művészetére is használják. Ezenkívül a nevet visszaélésszerűen használják más bőr- és hajfestékekre is, mint például a fekete henna vagy a semleges henna, amelyek nem a növényből származnak.

Kis Lawsonia inermis növény

A henna angol neve az arab حِنَّاء (ALA-LC: ḥinnāʾ) vagy köznyelvben حنا, laza kiejtéssel /ħinna/. A henna magas cserje vagy kis fa, 2,6 m magas. Kopasz, többszörösen elágazó, tüskés csúcsú ágakkal. A levelek ellentétes állásúak, egész, kopaszok, félnyél alakúak, elliptikusak és széles lándzsásak (1,5-5,0 cm x 0,5-2 cm), hegyes csúcsúak, a hátoldalon mélyedő erezetűek. A hennavirágok négy virágszirommal és 2 mm-es kehelycsővel rendelkeznek, 3 mm-es szétterülő lebenyekkel. A szirmok tojásdadok, a fehér vagy piros porzók párban helyezkednek el a kehelycső peremén. A petefészek négysejtű, a porzó legfeljebb 5 mm hosszú és felálló. A termések apró, barnás színű, 4-8 mm átmérőjű kapszulák, termésenként 32-49 maggal, amelyek szabálytalanul négy részre nyílnak.

A henna növény Afrika, Dél-Ázsia és Észak-Ausztrália trópusi és szubtrópusi területein, félszáraz övezetekben honos. A henna őshonos övezete a trópusi szavanna és a trópusi száraz övezet, az ÉSZ 15° és 25° közötti szélességeken, valamint az É-D-i szélességeken Afrikától a Csendes-óceán nyugati pereméig, és 35 °C és 45 °C közötti hőmérsékleten termeli a legmagasabb festékanyagtartalmat. A csapadékos időszakok kezdetén a növény gyorsan növekszik; új hajtásokat hajt ki, majd a növekedés lelassul. Hosszan tartó száraz vagy hűvös időszakokban a levelek fokozatosan sárgulnak és lehullanak. Nem fejlődik ott, ahol a minimumhőmérséklet 11 °C alatt van. Az 5 °C alatti hőmérséklet elpusztítja a hennanövényt. A hennát kereskedelmi céllal termesztik Marokkóban, Algériában, Jemenben, Tunéziában, Líbiában, Szaúd-Arábiában, Egyiptomban, Indiában, Irakban, Iránban, Pakisztánban, Bangladesben, Afganisztánban, Törökországban, Szomáliában és Szudánban. Jelenleg a rádzsasztáni Pali körzet a legintenzívebben művelt hennatermesztő terület Indiában, több mint 100 hennafeldolgozó működik Sojat városban.

Ősi hennagyakorlat: Testművészet

A hennát a bronzkor óta használják bőr (beleértve a testművészetet is), haj, köröm, bőr, selyem és gyapjú festésére. A világ számos részén hagyományosan különböző fesztiválokon és ünnepségeken használják. A hennát hajfestékként említik az indiai udvari feljegyzések Kr. u. 400 körül, Rómában a Római Birodalom idején és Spanyolországban a Convivencia idején. Az Ebers-papirusz (Kr. e. 16. sz. Egyiptom) és Ibn Qayyim al-Jawziyya (Kr. e. 14. sz. (Szíria és Egyiptom) orvosi szövegeiben gyógynövényként szerepel. Marokkóban a gyapjút hennával festik és díszítik, akárcsak a dobfejet és más bőrárukat.
A henna testfestésre való használata a közelmúltban reneszánszát élte, köszönhetően a termesztés és a feldolgozás fejlődésének, valamint a hennát hagyományosan használó régiókból kivándoroltaknak.
A bőrfestéshez őrölt hennapasztát (amelyet vagy szárított porból vagy friss őrölt levelekből készítenek) néhány órától egy éjszakán át a bőrre helyeznek. A hennafoltok a paszta minőségétől, az egyéni bőrtípustól és attól függően, hogy mennyi ideig hagyják a pasztát a bőrön maradni, néhány naptól akár egy hónapig is eltarthatnak.
A henna gombaölő és bőr- és ruhakonzerváló hatású is.
A henna virágait már az ókor óta használják parfümök készítésére, és a henna parfümök újjáéledőben vannak. A henna taszít egyes rovarkártevőket és a penészt. A henna színező tulajdonságait a lawsonnak, egy bordó színű szerves vegyületnek köszönheti, amely affinitással kötődik a fehérjékhez. A lawson elsősorban a levelekben koncentrálódik, különösen a levélnyélben. A levelek lawson-tartalma negatívan korrelál a termésekben lévő magok számával.

Hajfesték:
A hennát 6000 éve használják kozmetikai hajfestékként. Az ókori Egyiptomban már Kleopátra és Nofretete is használta. India, a Közel-Kelet és Afrika területein évszázadokon át általánosan használták. 1800-as években Európában a henna népszerű volt az esztétikai mozgalomhoz és az angol preraffaelita művészekhez kötődő nők körében. Az orientalizmus divatja arra késztette a bohém hajlamú fiatal nőket, hogy hennával kezdjék festeni a hajukat. Dante Gabriel Rosetti feleségének és múzsájának, Elizabeth Siddalnak természetesen élénkvörös haja volt. A brit kulturális hagyományokkal ellentétben, amelyek a vörös hajat nem tartották vonzónak, a preraffaeliták “fetisizálták” a vörös hajat. Siddalt Rosetti számos olyan festményen ábrázolta, amelyeken hangsúlyosan szerepelt a vörös hajú nő. 1800-as évek végén a többi preraffaelita, köztük Frederic Leighton, Evelyn de Morgan, Anthony Frederick Augustus Sandys és olyan francia festők, mint Gaston Bussière, néha a henna használatának európai népszerűsítésében is szerepet játszottak. Cora Pearl párizsi kurtizánt gyakran La Lune Rousse (a vörös hold) néven emlegették, mert vörösre festette a haját. Emlékirataiban elmesél egy esetet, amikor a saját hajához hasonlóra festette házi kutyája szőrét. Az 1950-es évekre Lucille Ball népszerűsítette a “henna rinse”-t, ahogyan karaktere, Lucy Ricardo nevezte az I Love Lucy című televíziós műsorban. Az 1960-as években a fiatalok körében a keleti kultúrák iránti növekvő érdeklődés révén vált népszerűvé.

A muszlimok is használják a hennát a hajuk és a férfiak szakállának festésére – követve Mohamed prófétájuk hagyományát, aki hennával festette a szakállát. Ezt “szunnának” tekintik, és valami szerencsés/jó dologgal rokonítják. Egy tőle származó elbeszélésben arra buzdította a muszlim nőket, hogy körmeiket hennával fessék be, hogy kezüket nőiesnek & lehessen megkülönböztetni egy férfi kezétől. Ezért találkozhatunk ezzel a hagyománnyal nagymértékben a Közel-Keleten és Afrikában, ahol a nők hennával kenik be az ujj- és lábujjkörmeiket, valamint a kezüket.

Kleopátra VII
(Kleopátra-VII.-ben.Altes-Museum-Berlin1)
Szokásos hajfestés hennával

Napjainkban:
A kozmetikai hajfestéknek szánt, kereskedelmi csomagolású henna számos országban kapható, és ma már népszerű Indiában, valamint a Közel-Keleten, Európában, Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban. A hennával történő festés eredményeként létrejövő szín széles spektrumba eshet, a vörösesbarnától a narancssárgán át a mély bordó, gesztenyebarna vagy mélykék-fekete színig. A barnább vagy feketébb szín eléréséhez a henna mellett indigó hajfestéket is kell használni. Először a hennát kell felvinni, hogy bevonja a hajat. Miután megszáradt, következik az indigó használata. A következő tényezők határozzák meg a henna használatából eredő hajszínt:
– a felhasználó eredeti hajszíne
– a henna frissessége
– a henna származási régiója
– az az idő, amíg a hennát a hajon hagyják a feldolgozáshoz
– hogy nedves marad-e a hajon, vagy hagyják megszáradni
– a festési folyamat során a fejen maradó hő mennyisége
A hennát ebben a formában általában gyógynövényekkel és illatanyagokkal keverik a gyártás során, hogy kellemes illatot adjanak neki. A felhasználáshoz nagyjából ugyanúgy készítik elő, mint a testfestéshez: általában tömb alakban árulják, és a kívánt vörös, barna vagy fekete árnyalathoz szükséges mennyiségben használják fel. Ez a felhasználó természetes hajszínétől függően változik. A hennát egy nem fémből készült edénybe (a fém kémiai kölcsönhatásba léphet a hennával, és tönkreteheti a festéket), például egy üvegtálba reszelik. Ezután forró vizet adunk hozzá, és a keveréket nem fémből készült eszközzel, például spatulával keverjük össze. Miután feloldódott, a hennát tiszta, száraz hajra kenjük. A hajat ezután egyszer használatos műanyag fóliával kell letakarni, hogy megtartsa a hőt és a nedvességet, amelyek segítik a festék aktiválódását. Mivel a lecsöpögő henna megfesti a bőrt vagy a ruhát, sok felhasználó sötét törülközőt vagy zuhanyzósapkát tesz a műanyagra. A henna általában legalább négy óra feldolgozási időt igényel, mielőtt kimossák. Miután a hennával befestették a hajat, a szín fokozatosan, de lassan halványul. A “Hosszú & részletes” tartalom forrása: Wikipedia, 2013

A HENNA ELŐNYEI:

Henna hajfesték: Természetes módon, kíméletesen színezi a hajat. Erősíti a hajszálakat. Méregteleníti a hajhagymákat. Kondicionálja a fejbőrt. Küzd a korpásodás ellen.

A Henna pigmentje, a lawsone, fokozatosan vándorol a hajszálakba, miközben megköt, és természetesen & gyengéden kötődik a haj keratinjához(fehérjéhez). Valójában megőrzi a jelenlegi természetes kiemeléseket és alaptónusokat. A henna beleolvad, nem fedi el mesterségesen a meglévő hajszínváltozatait. A szín teljesen természetesnek tűnik – soha nem “torta” és mesterséges, mint a hagyományos kémiai alapú hajfestékek.

A henna kondicionálja és javítja a hajat, miközben a kezelés során színez (1-2 óra+). Ellentétben a mesterséges, csúszásmentesítő leave-in kondicionálókkal, a henna a fejbőrtől felfelé hat. A kondicionáló hatás az alkalmazás teljes folyamatát jelenti: a henna paszta méregteleníti a fejbőrt és a hajtöveket(antibakteriális & gombás); a lawsone pigment pozitívan átstrukturálja a hajfehérjéket; a haj kutikula rétege kisimul és felfekszik, fényt adva; és a száraz paszta leöblítése természetesen eltávolítja a hajmaradványokat (szennyeződés, hajformázó termékek, stb.), ahogy kimosódik, mint egy arcápoló iszapmaszk… csak egy természetes, időtálló, szuper kombó.

A termékeinket prémium minőségű, tiszta body art minőségű hennával és indiai & közel-keleti gyógynövények szabadalmaztatott keverékével állítottuk össze. Külön-külön már évezredek óta használják keleten, és rendszeresen keverik őket együtt, hogy csodálatos hajfesték & hajkondicionáló kezeléseket alkossanak. Az indiai nők rendszeresen egész napos gyakorlattá teszik a henna felvitelét a család és a barátok körében. Hennázzák a hajukat, ételt készítenek és szórakoztatnak; ez egy esemény – egyesek még 8+ órát is alszanak a hennás hajpakolásukban.

Ez 100%-ban biztonságos: Hétfőn vörösre festheted a hajad (Pure Henna), majd szerdán barnára (Dark Brown Henna Blend), pénteken pedig feketére (Natural Black Henna Blend). A színmélység és a kezelés hatása csak javul a további alkalmazásokkal – vágj bele!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.